Monday, August 17, 2009

menjejak moralis upsi. takbir!!!

ain,
hari tu upsi buat konvo.
malamnya upsi cuba merewang di puncak socialiti dengan buat konsert nyanyi2 artis tempatan.
yang datang menyanyi ialah peminjam ptptn paling popular, faisal tahir dan aretha franklin malaysia jaclyn victor.

saya tau kedatangan artis2 ini tidak disukai oleh bakal2 cikgu extremis yang ratanya muslim seperti ain.
ain menempelak perihal ini lantaran KONSERT ITU BERSIFAT LAR'A.

ain kata, faisal tahir tidak boleh diidolakan sebab dia pernah bukak baju masa menyanyi.
bantahan terhadap jaclyn victor tidak pula dikalsifikasikan. mungkin ianya bersifat merely bias rasis.

ain bersama sama mereka memboikot konsert artis2 ini.
memekik melolong untuk orang ramai meninggalkan majlis syaiton'iah itu.

padahal ain lupa.
di upsi tidak semua orang meminati tuhan yang sama.

dan ain juga lupa,
di upsi tidak semua orang gemarkan bentuk ibadat yang sama.

ain juga memeperjuangkan amalan etika guru yang seharusnya berdakwah bila terkesan penyelewengan akidah.

ain bertindak seolah olah merasa ain diwahyukan oleh kementerian pengajaran tinggi untuk menentu-ukur dan memeras-kebebebasan generasi akan datang dengan standard kawalan kawalan jumud yang bisa diperolehi dari kitab segala agama.
how shallow you could be.
what a pappycock.

ain juga apabila ditegur, sering menghighlightkan kepercayaan2 ain itu sebagai sesuatu yang universal padahal ianya tidak lain dan tidak bukan adalah satu doktrinisme yang ain percayai because your walid and your ummi inherited the same exact dose of that BS.


tindakan ain memperlihatkan sifat ignoran 'AKU NI ALIM TAU TAK?! SO IKUTLAH AKU. KALO TAK KAO MASUK NERAKA. HAA HAA TAKUT TAK? TAKUT TAK?'

maka secara konklusinya, ain lupa yang untuk menjadi seorang cikgu ain perlu meniggalkan semangat extrem terhadap sesuatu perkara kerana cikgu itu hanyalah moderator, tukang tunjuk-cara dan bukannya autoriti pengawal khas yang bisa menentukan jatuh bangun sekelompok individu itu. makanya ain juga kini sedang belajar cara untuk menjadi moderator, tukang tunjuk-cara dan bukannya autoriti pengawal khas yang bisa menentukan jatuh bangun sekelompok individu itu ya ain?

ain juga lupa yang semangat tak tentu hala dalam beragama inilah yang melahirkan lashkar al-toiba satu masa dulu.
reformis kampus yang kononnya sujud pada tuhan padahal sebenarnya memiliki satu impian sadis yang tak tumpah seperti nazisme.
one race - one nation mentaliti.




apakah itu yang ain inginkan?

simpang malaikat 44.


mahu mengenali ain?
www.ainsolehah.blogspot.com/




8 comments:

yeen said...

ain seorang yg berprinsip, bagus.
tp prinsip ain itu bias sayang, bias. utk agama, ain terpuji. tp utk bangsa 1malaysia kononnya, ain misleading. bagus juga sifat ain utk mengingatkan. tp kenapa perlu mengingatkan dgn cara berpiket? melabel org pemuja hedonisme? sayang oh sayang, apa salahnya cikgu-cikgu meminati faizal tahir? bknnya kami mengajar ABC dlm nada lagu mahakarya cinta. kami bukanlah sebodoh itu. cukup-cukuplah bersifat prejudis dan kurang keyakinan terhadap orang yg bkn seperti kamu ain.

oh btw, m fucking sick with the statement, "inilah terjadi jika pemikiran sudah dijajah budaya barat bla bla.." oi, itu cliche la! will you mind? and and lagi satu, kenapa pulak kisah faizal tahir bukak baju yg tersebar meluas kat page ainsolehah ni? kan dosa tu? letak kat blog takpe plak? faizal tahir ada bukak baju kat upsi ari tu ke?

coin-operated daj said...

astagfirullahallain

emotion device said...

Sememangnya pada aku berdakwah itu murni tapi cara yang dilakukan itu menyebabkan orang bukan islam memandang islam ini terlalu ekstremis, berfikiran radikal, dan prasangka buruk lain. Tidak kah ini penyebab berlakunya mcm2 permusuhan?

Tapi semua ini tidak dipandang oleh golongan Pr0-kebajikan hahah.. bodoh la..

Dah la buat boikot bodoh lepas tu dengan bangganya mengatakan Kami berjaya!!.. Fakk berdakwah untuk nampak cool? Ikut cakap pemimpin pro-kebajikan yang sama singkat pemikirannya untuk menganjurkan boikot ntah apa2 itu.. adih.. segan ngan mentaliti golongan yang "bangga" alim dan mengharapkan orang memuji kamulah golongan pemikir yang menegakkan agama. Padahal mereka lah yang menyebabkan nama Islam busuk dengan cara2 dan tindakan radikal yang tidak releven.

coin-operated daj said...

practitioner often misleads the practise
-sonam gyatso-

ain solehah said...

=)..slm ziarah

i am free said...

ziarah kat kuboq..:)

ain solehah said...

huu..sape kt kuboq?..huu

coin-operated daj said...

pak ang