Thursday, December 10, 2009

cakap berak tak basuh tau pulak marah



petang tadi aku siram pokok.
kuarkan peluh sikit.
dapat dua tiga leleh peluh tepi tepi ketiak tu cukuplaa.
futsal letih sangat pulak.

cik kuar, mintak lighter kat aku.
dia nak bakar pelepah pelepah tua kat depan.

dari porch aku tengok cik sembang dengan nyonya depan.
nyonya depan ni baik,
tak bela anjing sebab tau kawasan org islam anjing tidak digalakkan berkeliaran.


tapi bukan pasal anjing yang cik sembang dengan nyonya tadi.
cik sembang tadi pasal kenduri kawen kak an.


tapi bukan exactly to that kenduri spot yang cik dengan nyonya yang tak bela anjing tu sembangkan.
cik sembang tu pasal jodoh pilihan kak an.


nyonya sembangkan pasal jodoh pilihan kak an seorang negro.
nyonya rasa pelik.


honest laa,
aku pun mula mula pelik jodoh pilihan kak an seorang negro.
tapi pikirpikir balik aku lagi kurang pelik jodoh pilihan kak an seorang negro dari hidup sampai tua enjoy tiada bimbingan sampai ke liang lahad.


serius.
tak semua orang sayang orang lain dengan cara yang sama.

nyonya bilang,
"kenapa an sama negro? negro banyak jahat."

cik bakar sampah.
masih constant.

nyonya tambah lagi, far from her knowing, it was just like adding salt to the wound.
"negro aaa, jika tak jahat aa, mesti jual jual jam punya orang jugak."

aku dengar mula mula lawak.
kecik nya otak dia ni.
ade dua je kategori manusia negro?
ape babi.

aku tinjau muka cik.
muka cik tak kuar peluh. padahal dia berdiri close to that open burning.
haa.. cik kalau kat tempat panas tapi tak berpeluh, itu tandanya dia tengah marah.


jaga jaga nyonya doa aku dalam hati.


tak lama lepas tu, cik dari bongkok ke posisi tegak.
tarik nafas... dia lelah sikit.


then cik reply,
"apa orang pun nya kalau jahat, jahat nya... ituu lu punya ah hock sana sini MCA meeting itu ini sampai johor pun pigi dulu. belakang sudah pecah.. dia ada pompuan jugak apa... bukan meeting, bukan MCA."

pomm!

hujah cik sempoi. dituju dengan personal tapi berpatutan.
kalaulah aku boleh bangun dan bertepuk tangan secara tiba tiba di publik tanpa dipandang pelik, that would be the moment for it.

nyonya sengih sengih cina.
cik angkat angkat kening sambil dalam hati tanya "apa macam nyonya? apa lu mau cakap skalang?"
nyonya buat muka stable tapi payah.
dia paham
cik meludah retorika warna kulit dan genetik-bias padanya.
dia paham yang cik tak suka warna kulit jadi penimbang semua nasib ketentuan manusia.
dan dia juga paham cik akan attack personal crisis famili cina depan rumah aku ni selagi nyonya ni attack ruang litup tertutup anak sedaranya.

aku senyum sorang sorang sambil siram pokok bunga.
cik muka choom jalan masuk rumah.
nyonya mengelap muka, sambil terus mengutip pelepah kelapa tanpa henti.
mak dalam bilik lena letih bagi kad kenduri :)

Sunday, December 6, 2009

as i keep on rolling. tampak hiphop? bukan. ianya pop pop otak.

sedar.


macam lepas bangun tido.


macam lepas mandi.


macam lepas kena nasihat.


bukan macam lepas bersukan.


itu segar bukan sedar.


tapi setelah sedar.

terasa segar.

macam lepas bangun tido.

macam lepas mandi.

tapi

bukan macam lepas kena rasuk.

lepas kena rasuk, orang selalunya letih letih.

2jam setengah dari kl.
sampai rumah caj henfon dan tuan henfon dan terus baring.

dan terus masuk ke deepbox.



jauh berpikir keluar satu konklusi 5hari aneh di kuala lumpur.


aku sedar
yang memandu itu tidak sukar bila malamnya diisi kawan, kesesakan dan awan.


aku sedar
yang memandu itu tidak sukar bila malamnya diisi kawan kesesakan dan awan dan yeen.


aku sedar
yang nama yeen memang tak berima dengan kawan, kesesakan dan kawan.


aku sedar
yang 6jam saat romantik boys will always be boys will always be remembered as hari aku mati hidup semula.


aku sedar
yang askar tua yang berpoligami tidak semuanya tampan dan bijak bersosial.


aku sedar
yang tak perlu touchngo lagi kerana di ipoh sudah tiada tol booth.


aku sedar
yang porn amatur lebih banyak adegan ciuman dari porn berskrip.


aku sedar
yang akan perlu berkahwin setahun dua lagi.


aku sedar
yang tidak perlu terlalu kaya untuk berkahwin.



aku sedar
yang tidak mahu berebut harta pusaka.


aku sedar
yang aku suka life adventure dari satu fasa ke satu fasa sambil bergelak ketawa.


aku sedar
yang aku suka life adventure dari satu fasa ke satu fasa sambil bergelak ketawa dan yeen.


aku sedar aku sedar
yang aku suka life adventure dari satu fasa ke satu fasa sambil bergelak ketawa dan yeen dan kawan kawan dan kesesakan dan awan.


aku sedar
yang tidak salah ke warehouse pada hari terakhir, banyak lagi stok tauke tu simpan.


aku sedar
yang aku tadi ni lagging asik eja warehouse dengan w.h.o.r.e.h.o.u.s.e


aku sedar
yang aku makin suka dengar lagu house.



aku sedar
yang mak aku suspek aku pergi disco.



aku sedar
yang mak aku was sooo 2003.



dan aku sedar
yang i am so 24!

Friday, November 27, 2009

ending bodoh namun nurkasih ku pada ayu raudah tak pernah berubah



babi laa climax.
ape benda si adam tu yang setahun disangka mati, skali ditemui hidup oleh dua orang polis india yang sebelum itu berbalas tembakan kosong.

then adam boleh relek2 je balik kedah sorang2 cmtu, takde embassy affair or whatsoever.

apenii?


shot da cantik.
estetika quite tinggi.
ayu raudah dah WOW dah,


tapi tulaa
sayang laa,
they try really hard to kill the story by raya haji.
thats why.

another media-marketing blunder.




Wednesday, November 25, 2009

selamat hari raya haji mak. nak dengaq lawak bongok dak satu adik nk critaa?

tengah adik memandu di negeri sembilan sjurus selepas adik terlanggaq lembu ditemani dj pompuan melawak tak kena tempat named abby fana sinar fm, skali adik dapat message. adik paggil message, ramai orang panggil message, mak berdisiplin dalam berbahasa. glokal. mak paggil sms. tu pun lawak jugak.


haa,
bebalik pada message masuk.
adik pun fokus,
baca, geram, terus badtrip. and mak, to tell you the truth, of all jokes in the world yang adik penah dengaq, tidak ada satu pun yang paling lame skali. serius.

the lamest joke would be :
a text from a long lost acquaintance that sounds like


'selamat hari raya aidiladha, maaf zahir sahaja... nak batin kena kahwin dengan aku dulu. hehe'.


ape puki?


kan?

bapak lame lawak tu.
this surely on top of every similar list to mine i bet.




u dig?








Tuesday, November 24, 2009

nak muntah, muntahlah ii

perlu balik.
raya haji penting untuk mak.
ini dikira hari dimana title hajah mak benar beanr dikira pakai di malaysia.
tapi hati rasa berat.
susah nak tinggal yeen.
selama 7bulan kami berada pada jarak tak lebih dari 2oometer,
maka menyintai yeen selama sebulan lebih pada jarak 700km pasti susah.

im yet not a big fan of long----------------------------distance relation.
its a tacky-bit of feeling i know.
but worry not,
i know a mice who love me for being cheesy :)

Saturday, November 21, 2009

rambling on e channel .

semester tutup.
pulang ke kampung.
kak an mahu kawen.
benda ajaib tak jadi dua tiga kali.

perlu meninggalkan kj dengan lapang dada.
banyak toksin perlu dikeluarkan sepanjang sebulan lebih.
maka, bermainlah bola dipetang hari bersama set set ADO.
menyedut rokok selepas game disertakan dengan lawak2 anti kerajaan.
bangun tengahari di hari jumaat, berlegar legar di pekan sebelah berpura2 berjemaah di hadapan mak.
TGIF!!!
pschhh...
ah... tidak seindah mana.
tapi, benda dah kampung sendiri :)

moga yeen puas tidur di cuti hari.
moga ayun mengalami sindrom rindu mengada dia awal bibit percintaan.
moga syakir berjaya juga sober hendaknya.
moga fais tidak lagi sunyi.
moga eman jumpa petak dalam kerajinan.
moga ali juga bercita cita besar seperti misae.
moga teater banio tidak di re-run.
moga mak selamat kerja di filipina.
moga future nephew berupa comel dan loveable.
moga cik tidak lagi sakit sakit.
moga angah kerap memasukkan duit
moga kembar tidak kekok tidur sekali.
moga yap mencintai templer seadanya.
dan.. MOGA MIOR RAJIN BEKERJA.

Sunday, November 15, 2009

restoran banyak soal











ahad mendung.


first meal berharga 22ringgit.

sandwic.

mahal. sedap.


semua benda before nak taruk dia akan tanya.





how on shimmy face should i know which goes better with tuna kak?


akak yang kerja situ, u tell me laa.


aduu.

ahard

perempuan mahu disamaratakan hak.
feminisme masuk akal.
feminisme tak masuk akal pulak ialah,
perempuan yang dulunya mahu disamaratakan hak, tetapi kini mengepalai akitiviti pemberian hak.
bukankah setiap pengepalaan itu mendangkalkan kesamarataan hak sama sekali?

Monday, November 9, 2009

malam ni, esok dan tahun depan kau rizal!

malam ni study.
esok paper maria.
paper ni theoritically speaking memang tunggang tebalik laa exam hall kalo aku tak study apa apa.
tapi chill.
(deleted for undisclosed reason).
hanya perlu menghafal.
perlu berillusi malam ni.
hafal kaedah kaedah pengteorian ativiti 'bercerita di dalam kelas'.
apa ke babi nama subjek.
ini paper wajib lulus oke.
makanya untuk aku menjadi guru bertauliah dan berposting,
aku perlu memiliki kemahiran bercerita didalam kelas.
tapi dulu, saat aku bersembang didalam kelas, cikgu akan marah. baling kasut. merajuk sehingga dipujuk jika aku bercerita di dalam kelas.
di belakang kelas to be precised.
ngee.
makanya juga, bakat ini sudah sedia berkembang sedari bangku sekolah dan ditopup lagi dengan bekalan kawan kawan berbisa dan aktiviti pengawalan sel sel genetik,
makanya,
aku gemar dan bisa bercerita dengan baik.
makanya lagi, tak perlu study teruk teruk.
tutup buku!


esok perlu belajar kertas sidik
dan merancang aktiviti 12.11.
tiada apa yang special.
cumanya mungkin mahu meraikan kertas peperiksaan terkahir yeen di tanjung malim.
mungkin mahu menari dengar lagu house.
best.
itu dunia baru.
memang aku kampung.
mak pun takde facebook.
tapi nasib baik kampung aku tak jauh sangat dari pekan.
haha.
haa dan selepas tu mahu pulang ke selama.
nak bergembira dengan my obese angels.

tahun depan
mesti bosan.
sorang membuka mata di negara bermata sepet.
sorang membuka cerita baru.
adui.
mesti tegar ke kelana jaya.
tapi kena berjaga jaga.
selalu sangat campuran belon.
lama lama jadi sharon stoned.




dang!


berpolitiklah hingga ke mati ii


aik, kata rokok naik harga sebab nak nyah-aktifkan konsumerisme menggila rakyat untuk merokok?

tapi ni, lighter boleh lak disupport.
untuk apa lighter tu?
buat bukak botol?






Add Video

Thursday, November 5, 2009

cultural syok!

6:37pm
Wan : ermmmm....sahril ape cite?
6:37pmDajmarizal : tah. diam je.
6:38pmWan : ko tu yg sombong kot
korang bkn slalu jmpe ker
6:39pmDajmarizal : tahla. dak2 ni xrapat ngn aku da laa.
dorg dunia cm tuu je
aku keluar sikit. dorg cm xsuka2
6:39pmWan : ko tu yg berubah
6:39pmDajmarizal :lantak dorg ah
mmg la.
berubah. bes kot
6:39pmWan : sampai bile?
6:39pmDajmarizal asek nk sama time skola je baik aku takyah kuar kampung.
sampai bila2 la

6:40pm
Wan : yela.....nnt dh kwin camne
xkan nk terus camni jer
6:41pmDajmarizal : aku da jumpe dgn org yg paham aku. so mmg aku pilih dia la kan. so wts th poin of bein stagnant anymore wen ur love one is ure engine? kan?
nk slo down ke ape itu mutual aku dgn dia aku rasa, bukan public decision la wan.
6:44pmWan : aku tak paham english laa.
see, english does help.

Tuesday, October 20, 2009

sigh citation :|

hampir.
dekat.
jangan berhalusinasi lagi.
benda tetap akan jadi.
tunggu.
tunggu sama sama.


belakang,
siapa nak tunggu aku makan nasik?

Tuesday, September 22, 2009

mastika



bandana berlambang nazi ini disidai oleh seorang makcik.
makcik itu jiran kawan aku, dato.
dato kata anak makcik sebelah rumah dia ni skinhead.

haaa.
skinhead bagi mak basuh baju.

astaghfirullahalazim
gilalah.

Sunday, September 20, 2009

why utd got 6minutes added time you ask?

from re-winding the match, craig bellamy scored city's 3rd on 89:55.

the game does not restart until 91:01.
one minute and six seconds have been wasted and will be added onto the original four minutes of added time, taking it to at least 95:06.

carrick was brought on to replace Anderson.
All substitutions add 30 seconds onto added time, taking it to 95: 36

owen scored the winner on 95:28, meaning the game was still 8 seconds within added time.



so shut up sky-blue!
city are just blackburn rovers on steroids.

Friday, September 18, 2009

uitm hak melayu & bumiputera bodoh

benda dah lapuk.
tapi aku baru terkejut.


gila omg!

Sunday, September 13, 2009

ditengah-tengah korea-halim-raya-dan-sensualiti

banyak benda belajar wekeend ni.

1. tido atas lantai itu menyakitkan badan seperti 2hari straight bermain bola.
2. kalau sayangkan orang, kuranglah sayang kepada barang.
3. sifat ukhwah itu penting dalam konteks kekeluargaan.
4. rasisme membuta tuli masih wujud di maybank pudu.
5. 'segala pergerakan mengakibatkan kesan berlainan' nasihat val kilmer.
6. aku boleh survive tanpa u.i untuk dua hari berbalas dua pergaduhan.
7. paris hilton plastik cracked dimuka.
8. perlu beli touch n go.
9. tak suka tengok kawan kena marah dengan aweknya dihadapan mata semasa manchester united sedang mengasak.
10. code of man itu penting. tapi kebelakangan ini aku kepingin mengaplikasi code of men.
11. malam ini garago.
12. ha ha. jari dirapatkan.
13. kaca ambi-pur sangat kuat.
14. attaboy for rooney. but adebayor was way-y-y-y-y to oprovocative. but at some point, it is nice to see arsenal fans get out on rage. funny goon.
15. and it wont happen to united this comin weekend.



bye.

Tuesday, September 8, 2009

paham. what do you mean?

aku tak paham orang kelantan yang pakai baju that is so close to a signage that says 'kawe anok kelate.'

dan

aku tak paham lecturer2 yang mengharapkan dianya ditegur oleh pelajar di public.
aku tau itu sifat sifat adab.
tapi kalau aku tidak mahu mempraktikkannya di jam 2240 ketika aku tengah menghirup meehon tomyam.

bukankah tindakan lecturer untuk melencong ke meja dan menyergah dengan muka masam untuk menunjukkan kekecewaan dirinya in angst kerana tidak ditegur oleh aku itu patut dilakukan?

sigh.
i fail to conclude that spot.

Tuesday, September 1, 2009

*kuda. of nancy-penalty issue from a viewpoint of me whos at time befriend with similar stuff.

why not just stop awarding penalties altogether?
In fact, lets not bother with fouls. that will completely eliminate diving and will allow for a nice, interruption-free game. I'd rather that, than have to hear yet more 'rooney was already falling before almunia touched him', 'eduardo was taking evasive action and would have been fouled had he not done so', 'blah blah blahdy fuckin blah whine' comments.

if a player is taking evasive action and is successful in doing so, then why should it be a foul? the player chose to abandon his pursuit of the ball, in favor of making sure he wasnt hurt, so therefore he also gives up his right to claim a penalty or free-kick. got me?

the game is football. the aim is to play the ball into the back of your opponent's net. At some point along the way, an opponent may well try and stop you.
now at this stage you have a choice:
try to continue with the ball,
or
give up and just let them have it.

please bear in mind that, on some occasions, your opponent is going to come at you quite aggressively, and possibly with the intention of hurting you.
if you are scared of that then
perhaps
it just isn't the game for you. syuhh~

i'm not someone who revels in the 'it's a man's game' attitude that justifies kicking a prone opponent in the face, but nor do I feel that hurdling a challenge justifies a penalty.
Seriously come on, if eduardo was scared of what might happen, then the man should not be on the pitch.

the game should not be tailord to the psychological shortcomings of others. There are plenty of players who have suffered similarly awful injuries, and I'm sure some suffered more than others with the mental aspect, but that is not the fault of every future opponent they meet, and they should not be afforded any special treatment.

if you set foot on the pitch, you should be prepared to be on the receiving end of hard tackles sometimes. not psychotic, head-high schumacher-style fouls, but certainly the occasional ball-then-man-then-advertising-hoarding rip-snorter.


It is part of the bloody game.


If any player takes issue with that, then perhaps they should try their hand at netball.
just like professional wrestling.


Monday, August 31, 2009

merdekakah saya?

haih makin hari makin susah.
seminggu dua lagi yeen nak to-head buat tesis.
aku pasti dipinggirkan tak banyak sikit.
hidup bujang.


semester depan,
yeen praktikal.
6bulan duk sorang
hidup meduda.

haih makin hari hidup makin susah.


tak best la makan tapau bawak balik rumah.



by the way,
happy merdeka anda semua!

Sunday, August 23, 2009

it was a good weekend, eh roon? :)

the weekend was so perfect.

yeen was perfect.
famili masih kelakar.
kak ina dah tau hidup aku.
and manchester united back on winning ways.


so perasaan aku sekarang adalah macam gambar rooney ni.

tak hensem dia tu tapi charisma bapak tinggi so nampak gladiator-ish yang baru balik dari combat dengan kemenangan.

perasaan aku,
aku rasa macam gambar ni.













gayish ke?
pergh homophobic sial perghh perghh




thanks roon =)

Thursday, August 20, 2009

bahasa inggeris mengada adalah mood aku skarang dan meg suruh aku jadi mini-cupid. HEY!!!

meg been asking for yours truly doing him some good deed.
wonder on what is it gonna be, i rushed to his place in the hostel [booo tua2 pun dok ostel].

and

for the reason getting high at level 9 is a pretty awesome scene for me to relaxed after being strangled for two full hours in mohani-with-lots-of-knighthood's class.

her class is so motivating in case of self-enlightenment as i chose being shot in the head rather than not skipping out smoking at the back. a pretty good motivation for accepting death don't you think?

she's so exceptional the lecturer. i rather learning maths than being present in her class, mind you.

shes is so boring even though on her way to circus-ing the class with her 'supposed to be funny' story.

B.O.R.I.N.G = Boring?

wrong~o

she spell it D.E.A.T.H

creepy old granny laa dia tu.

aa, by the way. ive been asking by meg to match him to one of the people who follows my piece.
one of four to be precised.

i cant quite recognised the girl.
but she looks familiar.
i lie none.
someones from daha's class ive been thinking.
but if only i can be much surer.

so heres the thing,
ive been leaving you guys with url's and stuff for you, the public, to try and help meg.
please do. he's a big annoying at asking something. kenjan tau dak kenjan. hahahah.



so for Fana, meg kirim salam.
dia ajak kenal.
meg hobi main bola.
asal perlis.
dan ada kancil bikin luar saje.

and not to forget,
meg do ask you to closely-connect via his myspace.


goodluck!!!






Monday, August 17, 2009

menjejak moralis upsi. takbir!!!

ain,
hari tu upsi buat konvo.
malamnya upsi cuba merewang di puncak socialiti dengan buat konsert nyanyi2 artis tempatan.
yang datang menyanyi ialah peminjam ptptn paling popular, faisal tahir dan aretha franklin malaysia jaclyn victor.

saya tau kedatangan artis2 ini tidak disukai oleh bakal2 cikgu extremis yang ratanya muslim seperti ain.
ain menempelak perihal ini lantaran KONSERT ITU BERSIFAT LAR'A.

ain kata, faisal tahir tidak boleh diidolakan sebab dia pernah bukak baju masa menyanyi.
bantahan terhadap jaclyn victor tidak pula dikalsifikasikan. mungkin ianya bersifat merely bias rasis.

ain bersama sama mereka memboikot konsert artis2 ini.
memekik melolong untuk orang ramai meninggalkan majlis syaiton'iah itu.

padahal ain lupa.
di upsi tidak semua orang meminati tuhan yang sama.

dan ain juga lupa,
di upsi tidak semua orang gemarkan bentuk ibadat yang sama.

ain juga memeperjuangkan amalan etika guru yang seharusnya berdakwah bila terkesan penyelewengan akidah.

ain bertindak seolah olah merasa ain diwahyukan oleh kementerian pengajaran tinggi untuk menentu-ukur dan memeras-kebebebasan generasi akan datang dengan standard kawalan kawalan jumud yang bisa diperolehi dari kitab segala agama.
how shallow you could be.
what a pappycock.

ain juga apabila ditegur, sering menghighlightkan kepercayaan2 ain itu sebagai sesuatu yang universal padahal ianya tidak lain dan tidak bukan adalah satu doktrinisme yang ain percayai because your walid and your ummi inherited the same exact dose of that BS.


tindakan ain memperlihatkan sifat ignoran 'AKU NI ALIM TAU TAK?! SO IKUTLAH AKU. KALO TAK KAO MASUK NERAKA. HAA HAA TAKUT TAK? TAKUT TAK?'

maka secara konklusinya, ain lupa yang untuk menjadi seorang cikgu ain perlu meniggalkan semangat extrem terhadap sesuatu perkara kerana cikgu itu hanyalah moderator, tukang tunjuk-cara dan bukannya autoriti pengawal khas yang bisa menentukan jatuh bangun sekelompok individu itu. makanya ain juga kini sedang belajar cara untuk menjadi moderator, tukang tunjuk-cara dan bukannya autoriti pengawal khas yang bisa menentukan jatuh bangun sekelompok individu itu ya ain?

ain juga lupa yang semangat tak tentu hala dalam beragama inilah yang melahirkan lashkar al-toiba satu masa dulu.
reformis kampus yang kononnya sujud pada tuhan padahal sebenarnya memiliki satu impian sadis yang tak tumpah seperti nazisme.
one race - one nation mentaliti.




apakah itu yang ain inginkan?

simpang malaikat 44.


mahu mengenali ain?
www.ainsolehah.blogspot.com/




Tuesday, August 4, 2009

jikalaulah aku bersuara lunak dan lantang seperti kau

arghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
arghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
arghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
arghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
arghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
arghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
arghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
arghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
arghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
arghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
arghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
arghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

Thursday, July 23, 2009

the fiona, the yeen and the rest of us

if you put a buzzard in a pen six or eight feet square and entirely open at the top, the bird, in spite of his ability to fly, will be an absolute prisoner. the reason is that a buzzard always begins a flight from the ground with a run of ten or twelve feet. without space to run, as is his habit, he will not even attempt to fly, but will remain a prisoner for life in a small jail with no top.

the ordinary bat that flies around at night, a remarkable nimble creature in the air, cannot take off from a level place. if it is placed on the floor or flat ground, all it can do is shuffle about helplessly and, no doubt, painfully, until it reaches some slight elevation from which it can throw itself into the air. then, at once, it takes off like a flash.

a bumblebee if dropped into an open tumbler will be there until it dies, unless it is taken out. it never sees the means of escape at the top, but persists in trying to find some way out through the sides near the bottom. it will seek a way where none exists, until it completely destroys itself.

in many ways, there are lots of people like the buzzard, the bat and the bee. they are struggling about with all their problems and frustrations, not realizing that the answer is right there above them.


and it is not god,

its none other than your brain, stupid

Thursday, July 2, 2009

ehem. nak tanya sikit buleh?

basuh berak guna sabun ke ha?

angkat tangan dan jawab.

Sunday, June 28, 2009

tajuk entri agak sci-fi: si tanggang moden.

hari sabtu ke kuala lumpur.
pak long punya anak kawen.
pak long orang kaya.
rumah dalam golf club.
anak anak pak long semua sekolah sek men dato abdul razak.
S.D.A.R.
SEDAR DIRI!!!

anak anak pak long tak banyak cakap.
anak anak pak long tak banyak cakap dengan saudara saudara status kebanyakan.
anak anak pak long tak banyak dengan aku dan adik beradik.
aku saudara saudara kebanyakan anak anak paklong.
aku tobat taknak jadi macam anak anak pak long yang berjaya tapi sombong.

sebelum ke kenduri kami satu family bawak mak jalan jalan pergi one utama.
cadang nak beli seluar baju pegi langkawi nanti

aku mintak mak beli suar pendek satu.
mak angguk tanda 'please proceed'.

masuk topman.
ada satu short cantik.
aku masuk fitting room untuk try.
muat muat.
tengok pricetag tak la mahal sangat.
boleh ni nak ejas suruh mak beli.

sekali,
dengar suara mak.
kuat.
panggil..
ADEK!!! ADEK!!!

tiba tiba mood excited aku bertukar.
transform jadi mood si tanggang.
jadi malu bila mak aku panggil aku adek dalam fitting room topman.
aku kuar trus cakap tak jadi beli seluar.
mak aku angguk ja.
aku cakap short tu tak padan.
tapi sebenarnya aku malu dipanggil adik.

tapi 15minit lepas tu.
aku malu dengan diri sendiri

bodoh punya sitanggang.
bodoh punya topman .
bodoh punya nama panggilan nama manja rumah.

eh salah salah.

BODOH PUNYA DAJMARIZAL.

adek mintak maap mak.
si tanggang mintak maap.



Friday, June 26, 2009

mengadap mekah atau ros ditangan. whats a big fuss?

and so the king of pop find died on 25june.
jackson's passing was front-page news around the world.


and in malaysia, people are not just talking about his c.o.d.
none were mention about what caused the death of this once the whitest molester in hollywood history.
what they really concern about is the funeral orientation of this pop king.
whether michael will be buried in christianity fashion with roses in his hand
or
mikail will be rested in white kapan facing mecca.

this is what malaysian put their concerns-hat on.
in the world of pop culture,
one culture still lingers around malaysian concerns.
its religion fundamentalism.

funny and audacious.

Tuesday, June 16, 2009

happy fathers day, mak!!!

khayal.
terma mudah yang dijadikan larangan dalam komuniti yang aku diami.
mak,
cikgu,
jiran,
kawan kerap kali melarang aku untuk khayal.


apatah lagi jika medium khayal yang aku obseskan hanyalah tumbuhan ciptaan tuhan mereka juga.
hanyalah salah satu daripada objek yang melata tumbuh dari tanah yang tuhan juga gunakan untuk mencipta 80% dari tubuh badan khalifahnya.
khayal yang aku gemari memang acap membahayakan.
boleh meninggalkan amalan.

aku pernah besembang dgn mak pasal hal ni.
best.
mak bila umur dia atas 55 ni dia superbest.
matang.
linear.


aku cuba menangkan khayal.
mak kusyuk dgr.

waktu tu tapi to my defence,
say, aku khayalkan percintaan.
khayalkan genre musik.
ataupun khayalkan teknologi lensa.
aku juga membahayakan public.
bukan?

tapi kenapa mak boleh lega bila adik kemaruk bercinta?
kenapa mak boleh senyum je bila adik ulang ulang detroit rock city on the way kita pi melaka dulu?
kenapa mak izinkan adik bila adik berseloroh yang adik nak kamera mahal dekat 2ribu guna duit pencen mak?


mak jawab :
pasai dadah dah terang terang haram. kita ikut ja laa.

buat apa nk buat benda yang lain pada orang?
kita hidup nak kena bermasyarakat.
tak kira bodoh ka kita. pandai ka kita.
tapi kalu asek ke kiri jaa pun susah nak hidup esok.
kita ni buat apa apa pun pasai nak hidup.
survivor!

survival mak, s.u.r.v.i.v.a.l.

haa "survival!".
mak sambut.

dia sambung.
kalau adik sakan bercinta mak boleh ja hepi tau yang hang da pandai jaga anak orang kot tak banyak sikit.
kalau hang suka muzik, kot kot boleh jadi penyanyi. tak pun otak aktif kalau rajin dengar muzik.

fuhh.
kalah.

tapi lepas tu mak tambah lagi;
tapi katalah adik syok sakan dengan dadah.
lama lama mak kena terima laa.
dah anak mak.
janji tak abai apa apa yang adik pecaya.


ooooo.
maka aku janji aku tak akan lupa dan abaikan perkara paling penting yang aku percaya.
1. aku percaya mak.

Thursday, June 11, 2009

glory glory gaffer!

i can see why they might want to sell that 'elvis'.

why a club has accepted £80million for a player who doesn't want to be there?
well there is no other perfect way to killed a virus in united and ka-ching ka-ching!

Wednesday, June 10, 2009

sorak sorai kenduri 1

masa kenduri zolkipli pulang.
pulang untuk menjadi wali kak ina.
sedara mara suma muka suam.

aku jugak suam.
masam walupun mandi.

dia tarik aku pegi bawah pokok jauh sikit dari orang.
dia cakap, dia ada lung cancer.
dia melawak, nak tau apa tu lung cancer, sila rujuk kotak rokok.
aku nk gelak.. tapi aku tahan.
aku jugak tahan perasaan excited jumpa dia
dah 5tahun lebih aku tak jumpa dia.
last time aku jumpa dia, aku stil sikat rambut belah tengah ada dua jambul dihadapan.
punya la lama.

dia sambung cakap lagi.
dia mengaku dia salah.
dia mintak maap sebab dia silap.
dia jugak kata aku anak yang paling dia sayang.

satu hapa yang dia cakap,
tobat aku tak percaya.

tapi
semakin meninggi matahari
semakin ramai orang datang makan kenduri
semakin ramai orang dia salam

lama lama aku perasan yang tebalnya muka dia menjalankan kewajipan di hari kenduri walaupun sedara mara ramai yang masam, dia tetap stabil menghadapi kondisi pemulauan.

aku tabik dia untuk tu.
adik tabek bapak untuk tu.

susah nk buat macam tu.

aku akan try belajar jadi tabah macam dia.
mana tau, mungkin satu hari nanti aku akan nyanyi duet lagi lagu michael learns to rock dengan bapak macam dulu dulu.

Wednesday, May 27, 2009

and now you're a catalan?!

gimme a break.
sitting on a fence could be quite astonishing.
but keep it to yourself fella.
cos theres always people who fought tooth and nail for the glory of futebol.
though it may sum up to be the 12th player.

as i heard, once a blue always a blue,
well maybe theres nothing quite TRUE in your own self.
pity you.


...now go to hell.


It's not the losing - the better side won

very disappointed with the result obviously and united's performance tonight. we played really well for all of 10 minutes, then once barca scored with their first attack we never recovered and struggled to string a good move together.

i can't really remember valdes having a save to make. it was sad to see giggs so ineffective, carrick giving the ball away far too easily, and rooney isolated on the wing.

having said that full credit to barcelona, pep guardiola and messi - they played brilliantly and I have absolutely no complaints. the best team won on the night and barca are, quite rightly, the best team in rome. congratulations on their own version of the treble as well.

all in all still a good season for united, despite the disappointment at the end, and hopefully Tevez and Ronaldo will come to their sense and go to whenever they want to go.

thanks for a great Season though united.
It was obviously just one game too far.

heres to the 09-10 season!

Saturday, May 23, 2009

mak, betul ke ape yang adik buat ni?

baru pulang dari berjalan jalan bersama kawan kawan kampung.
kami pergi ipoh.
ipoh dah berubah, kedatangan kami ke ipoh disambut plywood I.P.O.H acap kayu-kata hollywood yang terkenal di wilayah glamor barat.
tahniah zambry!
yucks~ please be original la mamak.

kami pegi ipoh nak jemput kawan kawan sekolah lama.
jemput lunch free kat kenduri kawen kakak aku.
7 jun.
anda juga dijemput.
datanglah... lauk banyak.
bunga telor pun ada.
mungkin ada kugiran :)

kami pergi naik keta sahril.
lancer baru.
harga ratusan ribu.
dia kaya.
budak offshore.
diploma holder yang berjaya.
duit dia banyak.
dalam bank tadi aku sempat curi tengok ada balance 7-8ribu. wow!

aku cucuk bankcard aku.
baki ada 4.60myr.
sigh.

entoi pun cucuk duit.
balance dia kurang dari sahril tapi berganda ganda dari aku.
jeles.

aku dah rasa tak sedap hati.
naluri materialistik dan semangat mahu cepat senang bergelumang-berenang dalam otak.
aku sumpah jeles dan teringin nak hidup ber-wang macam dorang.
tapi aku tak dapat.
sebab aku student.
tapi takpe.
aku halau perasaan tu jauh jauh.
syuhh syuhh!!

abis jumpa kawan kawan.
ada yang janji nak datang.
ada yang tak boleh datang sebab kerja.
ada jugak yang pegi umrah folo parent.
dan ada jugak yang nk pegi ziarah sanak sedara yang dikuarantin dek selsema babi.
rugi la kad kawen camni.
panggil tapi tak datang.

lepas je setel edisi menjemput kawan kawan dan coach coach bola sekolah dulu,
kami pegi jusco.
kat jusco ramai orang.
ramai gila. budak poli la tuu.
7 orang dikesan pakai tshirt 'saya sayang mak saya'.
so does everyone la budak!

kat jusco, sahril beli jeans.
mahal.
walaupun jenama giordano je.
sampai 3ratus lebih.
takpe dia kerja dia banyak duit.

dato beli kasut.
bukan satu, tapi dua!
takpe dia banyak duit.

aku beli boxer.
15.90myr.
sale.
warna merah.
murah.
aku takde duit.
aku student.

waktu nk beratur bayar tu perasaan jeles tadi datang lagi.
kali ni dengan gambaran visual sekali yang membayangkan kehidupan aku kalau aku stick to my citibank job. pasti aku boleh beli boxer yang bukan less.
mesti aku tak payah tanya kakak tu "brape kak harga after-less?' before buat keputusan untuk beli.

maka waktu tu aku siap terbayang kalaulah alia gemok tak belot kat aku, mesti aku still keja kat penang dan mempunyai akaun bank yang diisi dgn duit hasil titik peluh sendiri. pasti lagi alah membeli menang memakai.
and kalaulah aku tak appy upsi mesti aku maseh berkarier kat celcom and it wont be too bad either.

tapi the catch is,
mak tak akan senang.
mak mesti sedikit risau dengan employer anak bongsunya berstatus swasta.
mom being mom.

aku mula salahkan mak dan salahkan pertimbangan aku yang tak pernah nak ikut suara dalaman sendiri.

tapi cepat cepat aku buang.
tiba tiba lalu dalam otak yang kalau mak tak pernah nak salahkan aku sebab menyusahkan perut dan vaginanya untuk menyimpan aku 3suku tahun pada 1985, kenapa aku kena merengus pada tahun 2009 kan?

dan, daripada aku kerja pelantar minyak or pegawai risda or penasihat universiti malaysia perlis or even trainer citibank aku lagi enjoy jadi anak mak.








Friday, May 22, 2009

honey, i hate to break this up for you but..





he is a little deluded about his value.
he is not a ronaldo or rooney.


basically,
tevez is a player who runs around a lot.
so did alan smith.


so does a hamster in a wheel.

Monday, May 18, 2009

hey rafa!

And so, here we are: champions once again.
It wasn’t a sprint, it was a marathon, but we entered the final straight, firing on all cylinders to reach our third title in a row for the second time under the heavenly sent gaffer – something no English club has achieved before.

Brilliant season? That’s a fact.

glory glory!

Thursday, May 14, 2009

fasa fasa kedewasaan yang babi

tadi mak mengadu sakit.
jantung dia rasa macam pedih pedih kena hiris.
muka dia cuak.
dia bagitau no pin account dia if anything worst happen.
aku buat buat tak dengar.
tak nak pun dengar.
aku tak sedia lagi nak menghadapi fasa hidup mak sakit ape ape lancau suma ni.
dia muda lagi.
baru je pun pencen.
jangan mengada ngada nak tinggal aku sorang sorang.

pegi hospital.
doctor kata itu 1st heart attack.
aku risau.
pegi toilet nangis nangis buang takut sepam dua.
keluar, tengok dia lembik atas wheelchair.
sebak lagi.

esok mak cuti.
mak tak boleh bagi bagi kad kawen kat orang dah.
dia kena rehat.
aku yang kena sambung keja tu.
bagi bagi kad kat orang sambil salam buat muka manis manis mesra.
aku tak suka benda tu.
tak biasa.
aku bukan socialit kejiranan.
tapi aku lagi tak suka tengok mak sakit.

dan
aku tak akan suka kenduri kawen dah lepas ni kalau mak terpaksa bayar harga kesihatan dia just untuk pastikan orang datang makan makan tengok kakak aku kahwin.

sebab aku tak sedia lagi.
sebab mak muda lagi.



Tuesday, May 12, 2009

kriiingggg! loceng berbunyi, bolehlah balik rumah

cuti sem dah start.
semua bawak haluan masing masing.
banyak bnda jadi sem ni.

cerita dari alam khayal, cerita dari alam sedar, cerita dari alam perhubungan manusai dewasa, cerita dari alam study, cerita dari alam pilih kedai makan, cerita dari alam tidur petang, cerita dari alam sedih, cerita dari alam solidariti, cerita dari alam tagih emphaty, cerita dari alam undang undang, cerita dari alam keagamaan yang semakin menggila, cerita dari alam curi letrik, cerita dari alam tengok bola.

macam macam.
bermacam macam.
semacam.

dan tunjang tunjang cerita semester ni semuanya kini pulang berehat dirumah membawa cerita suam masing masing.

berbahagialah kawan kawan.





Thursday, April 30, 2009

repetition of life.

anjing mengalir air mata ternampak hantu.

manusia diherdik kerana hantu.

promises?
what promises?

Tuesday, April 28, 2009

pencegah yahudi holocaus = gestapo maksiat melayu.

dia dibesarkan didalam agama.
disekolahkan dengan lillahi-taala.
dia disolehkan dengan ibu bapa yang bersujud 34kali sehari suntuk.

dia besar dan bertugas sebagai pencegah maksiat.
dia kayak gestapo agama yang mencari mungkar yang pada mulanya diperhatikan ringan.
tapi corak pekerjaannya tidak begitu telus.
disaran agamanya supaya pemaksiat perlu dihalang oleh empat orang berjanggut warak dengan konteks ceramah dakwah.

namun,
dia bukannya berdakwah pada si pemaksiat, bahkan dia mengintai, menunggu dan mencari keadaan sesuai untuk menggari si pemaksiat atas alasan bersetubuh.
satu alasan yang dia sendiri boleh mansuhkan andaikata dia juga seperti tuhannya membuka pintu taubah 24/7.

tapi dia bukan tuhan.
dan dia kurang segan dengan tuhannya.
dia lagi takut dan tunduk pada tuannya.
tuannya adalah pak2 kadi.
tuannya adalah opresi autoriti.
senjatanya adalah gari berpelurukan harga diri.
dia kerjakan amalan tuhannya -tapi-berpandukan kontrak kejam tuannya.
dia tidak merungut pada kondisi kerja yang bermula pada malam hari.
dia bangga mengaut wang komisen menghentikan orang yang asyik berenjut.


bukan tidak pernah dia terasa terpesong.
pernah saja dia bersubahat memeras ugut dan memeras organ2 sulit si pemaksiat untuk sigh-reliefnya yang sendiri.
pernah juga dia menanam bukti bukti visual agar kes pecah rumah berwarannya diterima oleh kounsel pengadilan.
pernah saja dia lepaskan si pemaksiat kerana penisnya menegang sudah disedut berdecik-decip oleh si pemaksiat yang dia tinggalkan tanpa sebarang opsyen.


dan satu hari, anaknya ditemui mati didalam guni di sebuah kebun kelapa sawit.
anaknya ditemukan degan kesan kelaran lebar ditengkuk.
dia sedih.
pengsan.


dan didalam pengsannya, dia bermimpi,
ini adalah kesan ke-maksiat-an-nya pada humaniti. pada tuhannya. pada akalnya. pada nafsu fetis serongnya. pada komisen ringgit yang diterimanya.
dia silap kerana berselawatkan tuannya dan ringgit.


dan bangun dia dari pengsan, dia terus membunuh diri.
kerana dia tak sanggup mendakwahkan dirinya atas kesalahan2 lalu.
kerana dia lebih pro pada salah tetap salah tanpa sebarang permuakfakatan fakta dan logik akal.
maka dia diangkatkan kelangit setelah terbunuh dirinya.
dan dicampak kebawah semula oleh autoriti langit yang tidak tahan menghidu bau busuk nistanya.

amin.

Monday, April 27, 2009

to all futebol groupies.






5:45 onwards, the song was a bit gay :P
ahhh just like ryan.
adorable.


ayuh?
http://www.sirryangiggs.com/

Sunday, April 26, 2009

enough with the luck talk you stupid kop!

Put the case that Liverpool plays a team threatened with relegation, struggles to gain control of the first half, and find the breakthrough, despite their opponents putting in more effort and creating more chances than them, in the form of a direct freekick as a result of a foul that never should have been given.

They then have a man advantage when the opponent get a man sent off, and score a second through equally controversial circumstances when the referee fails to spot a handball in the box on the way to goal. They then go on to win the match.

Now put the case that Manchester United, starting later that day in second place, going two goals behind to Spurs by half time for not capitalising on the many more chances they had in comparison. They come out of the break all guns firing, and get a penalty that was not quite stonewall, converted it, and went on to dominate a team that could not find the answer to them. Final score 5-2 and a comfortable win in the end.

The media goes on to have a field day about a comeback that never should have been if that penalty wasn't given. Harry Redknapp thinks that United would never have found a way back if not for Howard Webb. United were oh so lucky that Howard Webb was on our side. No mention of Javier Mascherano's blatant dive to win that freekick, nor Lucas's handball in the box gone unspotted.

Obviously, we completely struggled against Spurs all ninety minutes and were utterly unable to create another chance in that match. Obviously, Howard Webb awarded us five penalties in the match and that was how we got it back. Very evidently, Spurs were having go after go at us during the first half and followed it up in the second, resulting in bribery of Webb the only way we could have clawed our way back.

Oh, and Liverpool were rock solid throughout, as usual.

You could'nt find a team the world hates more than Man United. People all over are blatantly deluding themselves, clinging on to every excuse they have just so that they can have the satisfaction of denying us our 'moral right' to win. United always win titles because they are lucky. Passion, grit, willpower, skill and strokes of genius just seem to be beyond any of them to admit. Those words are reserved for other teams, and strictly not for us on matchday.

First and foremost, the decision itself to award the penalty may have been contentious, but on second look, keeper Gomez might have gotten the slightest of touches to it, but he, knowing he was the last man, collided into Carrick anyway to prevent him from stepping over to get the ball and play it on into the open goal.

Penalty? There is no question about it. Some say red card for the keeper. Most say we were gifted that breakthrough.

Regardless, if Spurs had had the guts or stomach for the fight, we were still trailing 1-2 then, and they could have held on to their lead if they had, as Redknapp felt, been the better team. How is it that one controversial penalty decision led to another four more goals going past them, all in spectacular style?

Why not credit Rooney and Ronaldo for their sheer magic last night? Why not applaud Tevez and the manner in which he injected such energy into the side upon his introduction? How about the kind of steel it takes for Dimitar Berbatov, under so much criticism by his team's fans of late, to produce a magnificent display that was capped by a goal?

I'm so sick of the whole luck talk that our success has been attributed to. Sure, I don't deny for one minute that we have had our fair share of luck sometimes, but last night was definitely not it, and we most certainly have not won 17 English titles being lucky all the way.

Still, it does bring out a really satisfied snigger in me and all Red Devils worldwide, now that we are on the verge of a record-equalling 18, the kop are wetting themselves trying to deny that we're simply the best team in England. Maybe they should change their motto.

"Next year is our year. and us kop just living in the past"

total goon!

Thursday, April 23, 2009

cinta kayak drugs ya? kata penyanyi letto

sedih laa bong oren dan hijau dah buang.
buang pasai takut kawan kawan masuk jel folow aku.
buang pasai percaya keSERIUSAN member member dalam menyelesaikan masalah.
buang pasai memang dah perangai aku lagu tu. selalu kalut hal orang dulu.
anak mak.

kawan.
ni aku marah aku sendiri ni.
bukan marah kat ang.

betui aih.

dak dak.
bukan macam tu.
dak aih.

tapi ang paham dak?
aku sayang...
aku sayang sungguh bong tu.
rasa rugi plakdah eh main buang kalut tak tentu pasai haritu.
tapi tu diaa aa noo,
nak kaleh kaler apa pun tak tau dah no~?
benda kalau dah jadi.









































i love you still.
ang la mat korek terulung aku penah kenai.
tabek.

dan aku again, paham ang walaupun ang tak mintak.

dan satu tips baru,
naik bulan tengah tengah rembang lagu ni dia maen kacau emosi nak habaq ang.
dengan mengantok plak kot ataih!!!

Monday, April 20, 2009

a plain colored water will do :)

saya tak boleh minum air putih transparen.
saya tak suka minum air masak jerang wtsoever.

sorry sayang.

Friday, April 17, 2009

4jam berlalu dan the man walks out wearing women's turban. how sad

aku bangun tido hari ni penuh dengan perasaan sedih.
tapi bilik panas.
jadi perasaan sedih itu transfer secara mendadak jadi angin marah.

lepas dua kali mandi baru aku kembali sedar kenapa aku bangun tidur tadi dalam keadaan sedih.

rupanya dalam ingat tak ingat,
semalam sebelum tidur aku belajar sesuatu dalam pertarungan merebut hak malam tadi.

aku belajar yang
kau perlu kurangkan empathy untuk berhenti terkejarkan benda yang tidak mahukan kau.

aku juga belajar yang
kau perlu wujudkan lebihan empathy pada benda hidup dan di depan mata dan meraung raung.

dan

aku juga belajar
aku perlu memegang watak kasual melihat kalian membakar apa yang korang susah payah-kan suatu masa dulu untuk memberinya peluang bernafas.



Thursday, April 16, 2009

dulu aku pernah jadi high-time rollers. betul beb, dah nak dekat sama macam anak yusop haslam!

da lama tak mabok di siang hari.

aley2 teringat zaman kerja kat penang.

bali keja.
15minit sampai umah.
naik atas, tukar baju pakai boxer paling baru.
bukak fridge capai special brew sebotol.
turun bawah, lepak pool.
tengok awek2 arab USM mandi manda sambil pakai tudung.
fun!

hidup time tu tenang.
pukul 8 pegi keja.
pukul 7 balik keja.
pukul 9 pegi e-gate.
tengok gadis gadis berpeleseran on E.
pukul 11 balik rumah layan CNN.
hassle-free.


those were the day daj...
nowadays, uve got exams coming at you in 5days or so.

brace!

Saturday, April 11, 2009

saya mahu jadi rasul rasional

aku tau kao akan paham.
aku tau kao akan diam dan mengangguk dalam hati.
aku tau aku tak semestinya betul.
aku tau kao tak salah.
aku tau kao sedar yang titik tolak keseperfahaman kita atas asas RASIONAL.


maka,
bermonolog-lah ketika marahkan doppelgänger doppelgänger yang aku pandang tinggi.
tolong?
bermonologlah kala hilang suka pada manchester united.
tolong?

i'll hold my breath
sebab,
aku tau kao akan paham.
aku tau kao akan diam dan mengangguk dalam hati.
aku tau aku tak semestinya betul.
aku tau kao tak salah.
aku tau kao sedar yang titik tolak keseperfahaman kita atas asasnya

adalah ke-RASIONAL-an
bukannya ke-AKU-SALAH-KAO-BETUL-an.

kan?









dan aku rasa ini cabaran
honest to god
ini bukan ayat cover-line
(mind the word GOD there, it just to show the high-level of my oath, nothing more)


Tuesday, April 7, 2009

sumpah mohon derhaka | lets bet mak!

weekend lepas aku balik selama.
berehat.
tapi letih.
mood kenduri kawen tengah berbuah dalam keluarga.
semua happygolucky bekerja keras menyiapkan persiapan kawen kak ina this coming june.

siang jumaat semua folo kak ina try baju kawen.
ada sikit sayu lah.
rasa satu macam.
syuhhh syuhhh
abaikan perasaan tu rizal :'(

sabtu semua dok rumah.
bangun sedikit awal.
there will be majlis meminang.
meminang kakak aku no 1.
yang sulung.
yang aku kurang rapat.
yang aku rapat time aku sekolah sekolah dulu je.

dia penah peluk aku dalam bas sekolah sebab aku sejuk.
waktu tu dia tingkatan 4 aku darjah 2.
kagum!
takde rasa malu sikit untuk dara sunti ini untuk memeluk adiknya.
again, umurnya 16tahun. form 4.
time time sensasi sensual 'market market depan lelaki' tidak dihiraukan kak ina.
kagum!
kagum!
kagum!............

haa...
where were we?

oke dah ingat.
there will be majlis meminang.
meminang kakak aku no 1.
yang sulung.
yang aku kurang rapat.
yang aku rapat time aku sekolah sekolah dulu je.


my future brother in law datang with his family and all.
family dia modest.
kak an kata mereka keluarga susah.
rumah masih perlukan telaga.
dinding dari cupboard.
belakang ada sawah.
bapak dah lama meninggal.
mereka keluarga susah.

aku pernah hidup susah.
menumpang rumah orang.
makan gulai lemak biji cempedak sebagai lauk.
kucai goreng minyak jelmaaan pucuk pucuk rumput.
kutip syiling yang dipinjam yang dibaling pak teh ke lantai.
aku keluarga susah.

tapi
aku mandi air paip bukan cedok telaga.
rumah aku dinding kayu 60-an bukan plywood.
bapak aku tak meninggal, tapi meninggalkan kami.
tak mati, tapi dah takda hati.
ada television.
sempat tengok kartun captain planet.
dan ada walkman hadiah sebab masuk pertandingan pintar pintas, jadi rollerblader :P

maka solidariti aku jatuh pada lan sekeluarga.

masuk waktu asar.
family lan kalut nak tumpang sembahyang.
tapi lan kat luar isap rokok dengan aku.
sekali mak aku datang.
lan buang rokok. panjang lagi.
respect.

mak tengok lan agak lama.
sebelum tiba tiba start interview.

"ang sekolah sampai spm ja ka lan?"

lan jawab
"ya".

"tak pikiaq nak sambong ka?"
mak tambah.

lan kata
"dak kot. tak berapa cerdik."
dia sengih. segan. sapu peluh.

mak terus terusan bombard...
dari kerja, lencong ke persoalan esok lepas kawen nk honeymoon mana, nak sewa rumah ka beli rumah dengan saranan
"try la cari keja lain. cari yang tetap, gaji banyak. nak jaga anak orang dah lepaih ni".

aku buang puntung rokok.


this is pathetically exciting.


mak being mom.
tipikal. non-satirical. zero empathy.

skali mak tanya lagi
"ni makcik nak tanya betoi betoi ni, ang besa isap dadah?
gam ka?
ganja ka?"

uishh.

aku tengok bawah.
pejam mata kejap, pastu tengok lan.
aku perati lan lepas tu mengerakkan mulut tapi tak kuar suara.

and lan,
being a good-jack MENGANGGUK.
"ya"

aku tepuk dahi dalam hati.
aduii.
apsal la lurus sangat mat pendang ni.

mak being mom.
muka mak terus berubah.
"haa, makcik nak pi semayang sat. satgi takut asaq habih."
jam waktu tu BARU pukul 5.15pm.
well well well!


aku nyala sebatang lagi rokok.
pergi cari yeen.
aku nak cerita benda ni.
tapi dia tengah berak. bungok!
minum lagi susu bukan bukan.

aku kuar pergi porch abeskan sebatang rokok.
lan keluar. muka basah. baru lepas semayang asar-terpaksa.

aku cakap kat lan.
"awat luruih sangat jawab mak?'

lan sengih, pelan dia jawab
"honesty is the best policy."

uishh.
takla spm sangat budak ni.
etika dia boleh tahan.

aku banyak tepikir pasal cerita ni.
aku kagum dengan mak yang obses menjaga anaknya, kain anaknya dan kain bakal suami anaknya.

tapi

aku juga kagum kat lan yang sopan, beradap, menolak adat dan jujur dalam mengendalikan jawapan.


sejak tu,
aku berazam untuk terus comsume drugs and berjaya at the same time.

aku nak tunjuk kat mak yang kepercayaan yang dia pasakkan pada taboo-crimes itu salah.
se-salah penerimaan monarki dalam institusi manusia bebas.

aku mahu mak living life yang lebih better dengan tiadanya sweeping-generalization tentang dadah.

i hope she will live better when she knows thats she was wrong before in judging drugs.


eman.
this is my gamble-yard.
just like you,
i have to win this bet.
so she'll understand better
about lan, abang lan, privasi, kasih sayang, the world
or about her son
...at least.

Thursday, April 2, 2009

apakah ini tanda aku perlu continualiti dadah?

macam mana kalau selama ni aku salah?








and
dont tell me life is a joke, because i never get it.

Monday, March 30, 2009

a tale of a tail-less dog


you know,
you too can break through the conformity of a poor relationship,
and
discover an entirely new landscape of brilliance.

Try some, won’t you?







No. I suppose you won't.




and,

for that,
you should be completely, utterly ashamed.



and,
I am completely, utterly serious.





aku benci air mata jantan dan perangai bermain jantan

so you stood after knelt in empty room.
you sat on the dead grass of 'magic-juan'.
you never spilled any blackcurrant without licking it first,
and swore never to go back again.

so you lived through harrowing,
exhilarating moments when you did things you always thought impossible,

and you getting jiggy with it.
perhaps too much ...perhaps too soon.

and then you gritted your teeth expecting the world to end.

but, it didn't!


wake up.
clean yourself up.
smell the trees.
you're human, remember?


and no,
you'll never match that walking cartel if that is your aim.

goodluck son.

Sunday, March 29, 2009

and so when people got monday blues

dah 12minggu.
12minggu tambah lagi 9minggu.
kakak aku kawen.


dah 12minggu.
12minggu tambah lagi 3minggu,
aku ada final.


dah 12minggu.
tambah lagi 8minggu sebelum tu.
aku dah patot kencing kaler kuning perabut kayu jati


and i woke up this evening.
itssunday already.

and while im preparing to survive monday's blues.
suddenly my body got electrocuted.
by some jebus-style motivation.
it never sounds like chopra's enlightenment vault.
it does comes in cloudy-cloudy feeling...
but mind that,
im just finishing my 3rd bong strike to be precise.

anyway...
it sounds exactly right this.

"its week 12 already.
this is the week kita cabar diri kita."


aku tambah,
"ya, to show who we really are to ourselves, thats for a start. yes?"


that voices which now do sounds like the 'x.o.x.o gossip girl blogger' continues the self- preach series.

"sure. why not. and and to those who concerns us the most too."

fiuhhh.
betul betul.

mak.
cik.
kak an
angah
kak ina.
cik.
yeen.
kawan kawan yang dah meninggal
kawan kawan seluruh hidup
dan maybe,
marsha milan londoh :P

aku kena gembirakan korang.
i got to draws my life on this uncharted canvas so that you guys would smile
and and talk to me at dinner party
or
at least not cast me off when theres important things happen in the circle where theres 'humanbeing' only that should be involved.
well .
tof~lukk.


thats it.
aku mahu berubah-lah.

the sounds no longer heard.
but it does shares with me the feelings of satisfaction.
like like
when you're on a first date, and you're this 'stupid childish dok-main-sepak-sepak-bontot-member-lagi 22years old soon to be an english teacher' guy and your do really hope that your partner hint something that 'she's okay with child-(d)ish' just to see that she spilled her nasik for laughing.
that's a relief ey?

haa. thats the exact feelings that i felt that i been telling you before ni ha.


i feel relief and good.
i feel relief and raring to go and continue this coming week without weed.
yerp.



and so.
at 2130,
barang dah siap cai.

aku jemput tuan punya suara tadi untuk datang menjamu selera.

"get high bro,
this is your last bud."








gambate?

Tuesday, March 24, 2009

menjenguk arwah member bersama pil kesayangan yang dulu ditinggalkan.

8tahun dah tak kena.
semalam ali sua 5bijik.
memacak!

teringat mat.
arwah mat.


time aku tengah laju, aku tetiba masuk dalam lautan ingatan ingatan tebal tentang mat.
aku ingat balik perangai perangai bodo dia.
dia lawak.
suka lawan bapak.

classic example.

aku ingat ingat semalam aku 'terbual' dengan dia.
dia ajak aku mandi lombong
macam zaman dulu dulu
rindu.





saved by the bell.

semester dah masuk minggu kesebelas.
assignment makin hari makin menyusut.
jadual final dah di-draf-kan.

tapi aku masih tak terima any warning letter.
tak juga dapat surat bar exam.

sejarah!


siapa kata panjat bulan tak sempat pegi kelas?

Sunday, March 22, 2009

bualan bualan sorang

Laptop aku antar format ari jumaat lepas.
Banyak sangat virus. Jd lembap.

Ari ni dapat balik.
Laju..!
40ringgit terbang laju selaju laptop yangbaru sudah format ni.

Teruja.

Tapi tak boleh lawan keterujaan aku pakai office 2007.
Tak pernah pakai before this.
Tak berapa reti sangat.
Tapi ada rasa teruja plak.

Ye la
ye la
aku jakun...:(


tibatiba aku terpikir.

Macam ni jugak ke perasaan jakun teruja garago anak2 orang kaya bila bapak diorang beli dorang keta sport when they reached 16 or 17...

Macam ni jugak ke perasaan jakun teruja garago survivallis - suvivallis darfur bila berjaya menghirup air bersih?...

Ada satu kesimpulan yang aku buat.
Apakah itu tandanya perasaan gembira, meluat, jelak, lucu, sedih termasuklah perasaan-perasaan beremosi tidaklah subjektif padahal objektif yang bermeterkan nasib seseorang itu?
Paham?
Paham tak?
Aku pun susah nak paham,
Tapi try baca ulang ulang 2 3 kali kat perenggan signifikan tu.
Lama lama mesti paham.

da paham?
so i continue...

Maka persoalan lanjutnya adalah,
Apakah nasib kuat dalam mengawal arah langkah hidup kita?


Ishh.
Tak lah.
Nasib tu kita yang lukis sendiri.
Literally oke.
Yang tu pun takkan tak paham kot?