Tuesday, April 7, 2009

sumpah mohon derhaka | lets bet mak!

weekend lepas aku balik selama.
berehat.
tapi letih.
mood kenduri kawen tengah berbuah dalam keluarga.
semua happygolucky bekerja keras menyiapkan persiapan kawen kak ina this coming june.

siang jumaat semua folo kak ina try baju kawen.
ada sikit sayu lah.
rasa satu macam.
syuhhh syuhhh
abaikan perasaan tu rizal :'(

sabtu semua dok rumah.
bangun sedikit awal.
there will be majlis meminang.
meminang kakak aku no 1.
yang sulung.
yang aku kurang rapat.
yang aku rapat time aku sekolah sekolah dulu je.

dia penah peluk aku dalam bas sekolah sebab aku sejuk.
waktu tu dia tingkatan 4 aku darjah 2.
kagum!
takde rasa malu sikit untuk dara sunti ini untuk memeluk adiknya.
again, umurnya 16tahun. form 4.
time time sensasi sensual 'market market depan lelaki' tidak dihiraukan kak ina.
kagum!
kagum!
kagum!............

haa...
where were we?

oke dah ingat.
there will be majlis meminang.
meminang kakak aku no 1.
yang sulung.
yang aku kurang rapat.
yang aku rapat time aku sekolah sekolah dulu je.


my future brother in law datang with his family and all.
family dia modest.
kak an kata mereka keluarga susah.
rumah masih perlukan telaga.
dinding dari cupboard.
belakang ada sawah.
bapak dah lama meninggal.
mereka keluarga susah.

aku pernah hidup susah.
menumpang rumah orang.
makan gulai lemak biji cempedak sebagai lauk.
kucai goreng minyak jelmaaan pucuk pucuk rumput.
kutip syiling yang dipinjam yang dibaling pak teh ke lantai.
aku keluarga susah.

tapi
aku mandi air paip bukan cedok telaga.
rumah aku dinding kayu 60-an bukan plywood.
bapak aku tak meninggal, tapi meninggalkan kami.
tak mati, tapi dah takda hati.
ada television.
sempat tengok kartun captain planet.
dan ada walkman hadiah sebab masuk pertandingan pintar pintas, jadi rollerblader :P

maka solidariti aku jatuh pada lan sekeluarga.

masuk waktu asar.
family lan kalut nak tumpang sembahyang.
tapi lan kat luar isap rokok dengan aku.
sekali mak aku datang.
lan buang rokok. panjang lagi.
respect.

mak tengok lan agak lama.
sebelum tiba tiba start interview.

"ang sekolah sampai spm ja ka lan?"

lan jawab
"ya".

"tak pikiaq nak sambong ka?"
mak tambah.

lan kata
"dak kot. tak berapa cerdik."
dia sengih. segan. sapu peluh.

mak terus terusan bombard...
dari kerja, lencong ke persoalan esok lepas kawen nk honeymoon mana, nak sewa rumah ka beli rumah dengan saranan
"try la cari keja lain. cari yang tetap, gaji banyak. nak jaga anak orang dah lepaih ni".

aku buang puntung rokok.


this is pathetically exciting.


mak being mom.
tipikal. non-satirical. zero empathy.

skali mak tanya lagi
"ni makcik nak tanya betoi betoi ni, ang besa isap dadah?
gam ka?
ganja ka?"

uishh.

aku tengok bawah.
pejam mata kejap, pastu tengok lan.
aku perati lan lepas tu mengerakkan mulut tapi tak kuar suara.

and lan,
being a good-jack MENGANGGUK.
"ya"

aku tepuk dahi dalam hati.
aduii.
apsal la lurus sangat mat pendang ni.

mak being mom.
muka mak terus berubah.
"haa, makcik nak pi semayang sat. satgi takut asaq habih."
jam waktu tu BARU pukul 5.15pm.
well well well!


aku nyala sebatang lagi rokok.
pergi cari yeen.
aku nak cerita benda ni.
tapi dia tengah berak. bungok!
minum lagi susu bukan bukan.

aku kuar pergi porch abeskan sebatang rokok.
lan keluar. muka basah. baru lepas semayang asar-terpaksa.

aku cakap kat lan.
"awat luruih sangat jawab mak?'

lan sengih, pelan dia jawab
"honesty is the best policy."

uishh.
takla spm sangat budak ni.
etika dia boleh tahan.

aku banyak tepikir pasal cerita ni.
aku kagum dengan mak yang obses menjaga anaknya, kain anaknya dan kain bakal suami anaknya.

tapi

aku juga kagum kat lan yang sopan, beradap, menolak adat dan jujur dalam mengendalikan jawapan.


sejak tu,
aku berazam untuk terus comsume drugs and berjaya at the same time.

aku nak tunjuk kat mak yang kepercayaan yang dia pasakkan pada taboo-crimes itu salah.
se-salah penerimaan monarki dalam institusi manusia bebas.

aku mahu mak living life yang lebih better dengan tiadanya sweeping-generalization tentang dadah.

i hope she will live better when she knows thats she was wrong before in judging drugs.


eman.
this is my gamble-yard.
just like you,
i have to win this bet.
so she'll understand better
about lan, abang lan, privasi, kasih sayang, the world
or about her son
...at least.

7 comments:

alia said...

ahaha. like i said before
she's from the olden gen. at dat time drugs are teh biggest epidemic sweeping the nation.
and tak berapa ramai org yg do drugs and bjaya at teh same time.
so - its ur gamble field now. i wish u all the best. but remember sunny - its addictive.

yeen said...

berak itu tak boleh ditahan2.
and ya, everyone can succeed walaupun consume dadah semahu2nya. asalkan drive and EFFORT utk berjaya itu juga semahu2nya.
and i beg to differ the view yg dilontarkan oleh missy siren di atas - drug, marijuana specifically, is NOT addictive. its proven theoretically, medically and by experience, you can smoke on and off without being enslaved by it. the only thing that counts is, self restriction. drugs, in my view, hanya akan menjadi masalah jika anda tak mampu menahan diri, anda lupa tujuan anda berada di destinasi anda dan anda terbawa2 hingga terlupa anda berkongsi dunia dgn masyarakat tipikal. ergo, dont blame the addiction.

p/s: encik kejap2 lost, i considered you know by now why i bold the word effort.

coin-operated daj said...

ahh.
everyone is brilliant.

well.
ja, its not adictive. [now u kno :)]
still, the urge to consume it is not just another 'anotehr thing'.

and ya.
efort perlu setara.
bijak membahagi masa.
bukan berkongsi masa.
that is what i think of it now.

tunggulah mak!

i/am/azmir said...

bila daj dgn yeen nak kawin ni? tak sabaqnya akuuuuuuuuuuuu

palakonde87 said...

boleh makan nasi ganja...:P

yeen said...

idak la sampai kawen pon nak bgelumang dgn dadah kwn2 oi.

palakonde87 said...

hahaha ceee wahhh..baek kakak....malam sebelum la party yer..